MVDA // VOL // Leven onder het Luchtruim

Een baanbrekende boekpresentatie.

Het is bijna vijf jaar geleden dat Theo Baart en Tijs van den Boomen begonnen aan hun verkenning van de omgeving van Schiphol. En nu ligt er een vuistdik boek met reportages, essays, fietsroutes, prachtige kaarten en heel veel foto’s: Leven onder het luchtruim.

Normaal wordt altijd in negatieve zin over dit gebied gepraat: hoe de hinder zo goed en zo kwaad als het gaat te verdelen. Baart en Van den Boomen keken naar de historie en de schoonheid, naar de verwaarlozing en de vitaliteit en zochten vandaaruit naar een nieuw ruimtelijk perspectief.

Aan het eind van het boek laten ze zien welke start- en landingsbanen je zou kunnen sluiten en wat je nú al kunt doen, van herriebestendige stedenbouw tot fietsbruggetjes en van leefbare bedrijventerreinen tot nieuwe natuur.

Theo Baart: Werklust, Wagenschuur Adolfshoeve
Theo Baart: Werklust, Wagenschuur Adolfshoeve

Niet alleen het boek is een primeur, dat geldt ook voor de locatie waar het ten doop wordt gehouden: een oude wagenschuur uit Haarlemmermeer die in 2021 zorgvuldig is gedemonteerd en die de afgelopen drie jaar in het kastanjebosje pal tegenover station Hoofddorp spant voor spant is opgebouwd tot een duurzaam café-restaurant. Speciaal voor de presentatie van het boek gaat Kastan alvast even open.

Baart en Van den Boomen leiden de presentatie in en overhandigen het eerste exemplaar aan Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Daarna volgt een korte serie pitches van no-regretmaatregelen voor de omgeving van Schiphol door onder andere Hilde Blank, Mike Emmerik en Marga Moeijes. Onder leiding van Indira van ‘t Klooster buigen Wouter Veldhuis, Emiel Reiding, Bert Uitterhoeve en Jutta Hinterleitner zich over de vraag hoe nu verder.

Klik hier om het boek te bestellen!
Klik hier om het boek te bestellen!


De boekpresentatie Leven onder het Luchtruim is gebaseerd op observaties van de ruimtelijke opgaven onder de landingsbanen van de luchthaven. Dit sluit aan bij de clusters van opgaven zoals beschreven in de Handreikingen Mooi NL: Clusters Grootschalige Bedrijvigheid / Energienetwerken/ Overgangsgebieden in transitie.