Expositie // Maquette Haarlemmermeer

De maquette Haarlemmermeer van 7 bij 5 meter beleeft de eerste publieke presentatie en geeft extra context aan de zoektocht naar identiteit als onderdeel van de expositie Spoorzone Hoofddorp

Een enorm schaalmodel toont de dynamiek en bebouwing, in contrast met een schijnbare open ruimte, waar water de geschiedenis heeft beheerst. De mens heeft het landschap gemaakt en verbouwd tot een gebied vol tegenstrijdigheden. Hoe overzien we wat we creëren? PvA heeft in samenwerking met de gemeente een maquette gemaakt om met andere ogen naar het landschap, de (water)wegen en de bebouwing te kijken. Met gouden dukaten wordt al het erfgoed gemarkeerd. Een maquette die uitnodigt om elkaar verhalen te vertellen en te ontwerpen aan de toekomst van Haarlemmermeer.

De wens ontstaat in 2019

De wens voor een maquette ontstaat in 2019 vanuit de opgave Energietransitie in de wijken en het zichtbaar maken van Erfgoed. Behalve het gebouwde agrarisch erfgoed en de gemalen, is ook het landschap als erfgoed benoemd in beleidsnota’s. Het poldergrit, de waterwegen, de Ringvaart: het onderliggende landschap vormt de drager van cultuur en het startpunt van alle ruimtelijke opgaven.

De naamgeving van de Maquette is dubbel: een maquette maakt 3D bebouwing zichtbaar. Door de enorme schaal van de gemeente, is dit net mogelijk en de structuur zou de maquette onbruikbaar maken als basis om op te ontwerpen. Feitelijk is het een enorme kaart geworden, op kniehoogte om het overzicht te houden, opgedeeld in verschuifbare en vervoerbare blokken van 1x1m. Transparante lagen maken specifieke informatie zichtbaar, zoals de energie-labels van de wijk, zodat bewoners de stand van hun wijk kunnen aflezen. Voor deelgebieden kan een extra inzoom worden gerealiseerd, met tastbare bebouwing.

Ontwikkelen van een proefmodel

De maquette is ontworpen door Alexander Beeloo en Stas Kokke in samenwerking met Podium voor Architectuur en de gemeente Haarlemmermeer. Tijdens het ontwerp – en maakproces is het deel Rijsenhout ingezet als proef. De maquette als voertuig voor verhalen werkt: bewoners buigen zich over hun omgeving en herkennen gedetailleerde informatie over wegen, gronden, water, bebouwing. De verhalen brengen de historie tot leven, geven wisselende perspectieven, brengen nieuwe connecties tussen alle ervaringsdeskundigen / betrokkenen. De maquette nodigt uit tot een diversiteit aan acties, lezingen, ontwerpateliers.

De maquette Haarlemmermeer van 7 bij 5 meter beleeft de eerste publieke presentatie en geeft extra context aan de zoektocht naar identiteit

Openingstijden van de galerie


De galerie van Cpunt is geopend van donderdag t/m vrijdag van 14:00-17:00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen en indien gewenst op afspraak.