CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 en BoerBos presenteren ‘MonumentMakers’

Op 11 en 12 september slaan drie erfgoedinstellingen de handen ineen om een weekend lang ambacht, vakmanschap, Open Monumentendag en de relatie met Rijsenhout te vieren. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40- ‘45 (CRASH), Fortboerderij/BoerBos en Podium voor Architectuur organiseren een programma met ‘MonumentMakers’, een MakersBeurs en diverse workshops. Alle leeftijden zijn beide dagen welkom van 12.00 tot 16.00 uur bij dit initiatief.

MonumentMakers

MonumentMakers gaat over de zoektocht naar het vakmanschap in ieder van ons. Daarbij is de centrale vraag: ”Wat is de rode draad in jouw werk, waar ben jij goed in, en in welke omgevingen kun jij jouw vakmanschap opnieuw laten zien?” Curator van het project is Monika van der Ent, directeur van Pier K in Hoofddorp.

De initiatiefnemers Jantine Hos en Paul Bos hebben zes makers/kunstenaars bereid gevonden om zich te verbinden met zes vrijwilligers die op het fort werkzaam zijn, in het museum of op de fortboerderij. De mensen die op en in een monument werken, veelal vrijwillig, doen dat vanuit hun eigen unieke vakmanschap en passie en geven daarmee het monument eigentijdse betekenis. Ze bezielen de plek en zorgen ervoor dat de locatie ook voor anderen betekenis kan hebben.

Extra workshops 11 & 12 september;

· Sloffen maken van vilt door jonge schoenmaakster Amber (11 september)

· Monumentkaarten maken onder leiding van Anne-Greet (11 september)

· Fotografie Monumenten van Rijsenhout onder leiding van Remke Spijkers (12 september)

MakersBeurs

Naast de makers die zich presenteren met speciaal werk gemaakt op basis van de verhalen van de vrijwilligers, zullen diverse regionale makers zich op zondag 12 september van 12.00 tot 16.00 uur presenteren met hun ’craft’ tijdens een MakersBeurs op het fort. Zij demonstreren hun vakmanschap en laten zien hoe levend en levendig hun vak is. Focus hierbij ligt zowel op de traditionele oude ambachten als op het vernieuwende ambacht. Het motto is: “Vooruit naar vroeger!”, waarbij het verleden een inspiratiebron mag zijn voor het heden en de toekomst.