Interview bekijk alle LIDM

EN NU // Studente Maxime Lugtenburg

Sectie
Leren
EN NU // 22 Interviews
Leren in de Metropo(o)lder
Gesprekken
Gesprekken

We hebben ons langzaam aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. We zijn benieuwd naar de ervaringen van de jongeren uit Haarlemmermeer in deze periode. En we verzamelen ideeën en tips voor de toekomst voor onze leefomgeving na deze coronacrisis. In deze Q&A spreken we met de 19-jarige Maxime Lugtenburg, studente Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Hoe beleef je dit moment?

Het is heel raar om dit mee te maken. Ik probeer zelf zo min mogelijk naar buiten te gaan. Het lukt me wel om een routine aan te houden en je kunt voor veel dagen zelf een planning maken.

Wanneer realiseerde je dat het coronavirus serieuze consequenties heeft op jouw dagelijkse leven?

Toen ik hoorde dat je anderhalve meter afstand moest houden van andere mensen en het aantal doden heel snel toenam, begon ik mij toch wel echt te realiseren dat dit betekent dat ik mijn vrienden en familieleden niet meer kan zien zoals ik dat normaal doe.

Heeft deze tijd invloed op je studie en voorlopige beroepskeuze?

Deze tijd heeft veel invloed op mijn studie aan de TU Delft, vooral omdat Bouwkunde ook een creatieve studie is. Niet alleen hebben we de middelen niet thuis die we wel op de universiteit hebben, maar je kan ook niet even bij een ander kijken voor inspiratie. Werkgroepen worden gegeven in programma's zoals Zoom en Discord. Met videobellen en schermen delen kunnen de docenten ons toch dingen laten zien en kunnen wij als studenten onze ideeën uitwisselen. Ook de tentamens worden digitaal gemaakt. Het zijn nu openboek tentamens waarbij van ons verwacht wordt dat we in minder toetstijd dezelfde hoeveelheid vragen kunnen beantwoorden. In de praktijk valt dat helaas tegen. Deze periode heeft verder nog geen invloed op mijn beroepskeuze. Ik zit ook pas in mijn eerste jaar. Ik wil nog steeds architect worden.

De thuis-werkplek van Maxime.
De thuis-werkplek van Maxime.

Hoe ziet de toekomst er volgens jou uit op het gebied van:

Milieu Ik hoop dat we van deze tijd leren. Ik merk dat de natuur meer ruimte krijgt doordat de mens minder aanwezig is. Ik heb bijvoorbeeld gelezen dat er eieren van schildpadden zijn uitgekomen op een strand dat normaal veel bezocht werd door toeristen waardoor de schildpadden minder de kans kregen zich daar voort te planten. Daarbij kunnen we nu ervaren wat de positieve effecten zijn van verminderde uitstoot.

Onderwijs Er zijn de laatste jaren problemen in het onderwijs omdat er te weinig leerkrachten zijn. Nu we gedwongen worden alles digitaal op te lossen, kunnen we de innovatieve ideeën die toegepast worden misschien ook blijven gebruiken in het onderwijs na het coronavirus.

Architectuur Persoonlijk denk ik dat we niks aan gaan passen op het gebied van architectuur. Tuurlijk zullen er mensen zijn die nadenken over wat er beter kan het het geval er nog een keer een virus uitbreekt, maar het lijkt me niet goed om in doemscenario's te denken.

Heb je tips voor de toekomst?

Probeer niet te afhankelijk te zijn, zodat áls er nog een keer zoiets gebeurt je niet teveel belemmerd wordt.

Ik hoop dat we van deze tijd leren. Ik merk dat de natuur meer ruimte krijgt doordat de mens minder aanwezig is.