Makathon Circulair Maken bekijk alle LIDM

Mini-Conferentie // Accessen tot Erfgoed

Sectie
Leren
Erfgoed
Leren in de Metropo(o)lder
Rijsenhout
Gesprekken
Doen
Makathon

Podium voor Architectuur is een van de landelijke lokale architectuurcentra. Architectuur omvat de ruimtelijke opgaven als landschap als drager van erfgoed, architectuur, stedelijke ontwikkeling, ofwel de leefomgeving. Architectuurcentra maken zichtbaar dat ontwerp, kennis en dialoog mensen betrokken maakt bij verleden en toekomst. Zo ook bij de
vraag hoe we erfgoed een plaats geven in de leefomgeving. Daarom koppelden we de Makathon van jongeren aan een miniconferentie zodat jong, studerend, expert en ervaringsdeskundigen elkaar kunnen vinden.

Circulaire kennisdeling staat centraal op de laatste dag van de Makathon met parallelle programma’s

Mini-conferentie: ‘Accessen tot erfgoed’

Kan circulair denken een impuls geven aan het toegankelijk en beleefbaar maken van erfgoedlocaties? Met die vraag gaf Maurits van Putten van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed het startschot voor de mini-conferentie.

Dit was de vraag aan onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars, (landschaps) architecten, circulair- en andere makers, erfgoeddeskundigen, beleidsmakers, bestuurders, studenten, planologen en actieve meedenkers.

Moderator Eva van Breugel van collega instelling AIR verbond de inhoud van de Makathon, de Miniconferentie en de Expertgroep. Goed ingevoerd zijn op de materie is een voorwaarde. In dit geval: weten wat een Makathon betekent aan snelheid, denk-, ontwerp- en maakkracht, zowel voor jonge ontwerpers als voor professionals.

Drie architecten beantwoordden de vraag vanuit hun specifieke expertise:

• Peter van Assche – over de kracht van circulair bouwen: hoe kunnen we de systemen ombuigen omvormen tot een biotoop van onbenoemde waarden van erfgoed? Peter is onder andere bekend van het circulaire People’s Pavilion op de Dutch Design Week 2017 en de koepel op het Fort bij Asperen.

www.bureausla.nl

• Gijs de Waal – over zijn aankoop van een oude boerenschuur die hij herbouwde naast het station, als icoon van Haarlemmermeer, de Gerritshoeve. Wat kunnen we leren van dit circulaire proces van 7 jaar?

www.gijsdewaal.nl www.kastan.nl

• Stephan Schagen – over ‘kijken in de grond’, het narratief van de grond, van de eigenaren, van de bewoners en de betekenis voor het heden.

www.stephanschage.nl

Erfgoedexpert Menno Heling nam de deelnemers mee in actieve denksessies vanuit wisselende perspectieven en rollen. Paul Bos als locatie ‘eigenaar’ startte met een inleiding: Kan het narratief als anekdotische data functioneren?

Experts mini-conferentie zijn o.a. afkomstig van: Rijksdienst Cultureel Erfgoed, gemeentes Leiden, Haarlem, Haarlemmermeer, afdelingen Cultuurbeleid, Ruimte, Economie, Duurzaamheid, Planologie, Cultuur en Erfgoed, Architectuur Instituut Rotterdam, Provincie NH, ontwerpers, beeldend kunstenaars, Cpunt afdelingen Educatie, Vrije Tijd, Erfgoedpunt bibliotheek, projectontwikkelaars, Meerlanden afvalverwerking, bewoners uit Rijsenhout, Heel Haarlemmermeer en Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Expertgroep beleidmakers in snelkookpan

Vier experts in het (om- en dwarsdenken) hebben gedacht vanuit mogelijkheden, de (juridische) kaders, en ook: wat heeft de toekomst nodig?

Met Erwin Niedeveld (DOON) werkten zij vanuit hun deskundigheid aan een kans/ontwerp voor het fort, vanuit circulair denken en maken. Ecologisch, economisch en de grote vraag: hoe toegankelijk moet een kwetsbare locatie als dit Fort zijn?

“Ontwerpen doe je met oog op de toekomst, die je zelf wellicht niet meer mee zal maken. je doet dat met oude bouwstenen: Innoveren in preserveren’’

PRESENTATIE MAKATHON

De jongeren die aan de Makathon deelnemen presenteren hun ontwerpen en de jury beoordeelt vanuit ‘criteria’ als proces, ontwerp, presentatie, mate van interactie locatie en object/installatie. De jury geeft feedback op de aspecten: Wat wil de natuur? Wat wil het Fort? Wat wil het materiaal? Wat wil de samenleving? Wat wil de toekomst?

Wie zijn de experts?

Thijs van Roon beleidsmedewerker Erfgoed, gemeente Gooise Meren

Wim van der Lee senior beleidsadviseur stedebouw, Ruimte Economie en Duurzaamheid, Gemeente Haarlemmermeer

Joop Kok gemeenteraadslid Aalsmeer, architect en erfgoeddeskundige

Lotte Wierikx programma en communicatie, AIR – Architectuur Instituut Rotterdam

Erwin Niedeveld DOON, vrijdenker en doener, leren van het nieuwe