Foto: Loek van Vliet
Polderlintportret bekijk alle Processen

Wendela Peppelman

Sectie
Erfgoed
Polderlintportretten
Gesprekken
Gepubliceerd op

Wendela Peppelman, bewoner aan de IJweg in Hoofddorp. Wat maakt wonen aan de polderlinten bijzonder?

Ik woon zelf aan de IJweg in Hoofddorp. Het is voor mij een bijzondere locatie. Ik ben er gaan wonen toen die plek nog boerenland was. De boer was gestopt met boeren en er kwam een woonwijk. Pionieren in de polder was het. De fazanten en hazen liepen nog rond.

Wendela Peppelman
Wendela Peppelman

24 juni, IJweg ter hoogte van nr 1580, Nieuw-Vennep

De eerste huizen van de wijk kregen bewoners. De wijk kreeg leven. Nu zijn de kinderen volwassen en via de kinderen ben ik geïnteresseerd geraakt in tiny houses. Jonge mensen aan de start van hun carrière, met kleine contracten die geen woning kunnen vinden in de markt van dure huizen in de polder. Pionieren past bij de polder. Hoe mooi zou het zijn als dat mogelijk wordt, op kavels tussen de bestaande bebouwing. Hier op de IJweg ligt zo’n kavel, prachtig ingeklemd tussen nieuwbouw en een oude boerderij. Intussen heeft zich een groep gevormd van gelijk gestemden en pioniers. Het zou zo mooi zijn als er op deze plek aan de IJweg gepionierd zou kunnen worden met nieuwe vormen van wonen.

Het is meer dan even iets neerzetten, het is zorgdragen voor de polder

De ruimtelijke kwaliteit IJweg

De combinatie is heel landelijk, bestaande bebouwing is erfgoed in combinatie met nieuwbouwwijken, bedrijven die helemaal niet mooi zijn. De weg die er al van oudsher ligt. De boerderijen die zijn ontstaan na het inpolderen op de ruwe klei van Haarlemmermeer in van die keurige rechte rijtjes.

Waardevol is het enorme uitgestrekte karakter van de weg. Het is wel heel druk, een echte verbindingsweg door de polder. Ons toekomstige huis aan de IJweg wordt ingepast in die polder. De schoonheid van de contrasten: een meneer die naar zijn landje gaat, een ontzettend groot magazijn. Juist in die verscheidenheid ligt ook kwaliteit. Het dilemma tussen de verstedelijking, het willen behouden van de oorsprong. De open stukken ertussen. Het uitzicht over de open polder heen.

De IJweg kent veel verschillende snelheden. Er zijn veel maatregelen getroffen zoals het aanleggen van drempels, wat gelukkig snelheid verlagend werkt. Op het moment dat je langzamer rijdt, komt dat ten goed aan de beleving van de omgeving en de kwaliteit. Ik wil ook bijdragen aan die kwaliteit en ervoor zorgen dat het ook mooi blijft of nog mooier wordt. Het inspireert mij enorm om binnen deze context tiny houses toe te voegen, maar dat moet ook écht een waardevolle toevoeging zijn. Bijdragen aan de kwaliteit van de bebouwing én dat jongeren ook een plek kunnen vinden om ergens te kunnen wonen.

Het moet iets toevoegen, niet alleen voor de mensen die er wonen maar ook voor de beleving van voorbijganger of bezoekers en een functie voor de bewoners en buurt. De sociale component is belangrijk

Wat moeten we nou echt behouden of bestendigen voor de toekomst?

Het karakteristieke van zo’n weg, dat je het open land behoudt, de doorzichten vanaf die weg. De populieren zijn echt karakteristiek. Het zijn niet de meest ideale bomen maar wel heel belangrijk. De afwisseling tussen het open landschap, stukjes bebouwd, en weer open. Landgoed Olmenhorst, bedrijven tussendoor, dat bewaakt toch tegelijkertijd de waarde. Haarlemmermeer groeit snel, en die populieren symboliseren dat tegelijkertijd, maar…

Beleving & persoonlijke wens

Mijn behoefte en wens is het realiseren van goed een ontworpen groep tiny houses, ingepast op de plek, dat het klopt. Het moet iets toevoegen, niet allen voor de mensen die er wonen maar ook voor de beleving van voorbijganger of bezoekers en een functie voor de bewoners en buurt. De sociale component is belangrijk. Dat betekent ook sociale interactie met omliggende boerenbedrijven, zoals de boerderij aan de overkant. Kun je daar een helpende hand bieden? Het is meer dan even iets neerzetten, het is zorgdragen voor de polder. We gaan een tuin door een landschapsarchitect laten ontwerpen, een gezamenlijke berging, coöperatie. Weg van het beeld van en hippie enclave, en het ondervangen van speculatie. Betaalbaar en duurzaam. Doe het zelf goed, dan kan een ander dat overnemen. Maak pareltjes, verbeter de leefbaarheid. Zo moet het en zo willen we het en zo kan het ook. De polder nieuw leven inblazen naar hedendaagse modellen.

Wendela Peppelman is Intern begeleider en coach op een Hoofddorpse basisschool.