Foto G-Rave | Dylan Hoogeboom
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportret 9 // Loubna

Sectie
Gesprekken
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Loubna komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Ze woont sinds 2017 in Hoofddorp (Floriande) met haar man en twee kinderen, een jongen van zeven en een meisje van zes. Loubna studeerde hbo farmakunde in Utrecht (een schakel tussen apotheek en apotheekassistente), werkte lang in de farmaceutische industrie, maar stopte na de geboorte van haar tweede kind.

Inmiddels heeft ze het werken weer opgepakt. Ze werkt drie halve dagen per week in Het Cultuurgebouw, bij Pier K. Het leuke daaraan is dat je veel met scholen te maken hebt, wat haar vanwege haar eigen kinderen sterk interesseert.

Floriande is een heel fijne wijk, waar je je kinderen rustig op straat kan laten spelen. Loubna is super tevreden, het is allemaal goed geregeld. Achter de woning ligt een speelbuurtje waar geen auto’s komen. Als daar een ouder bij zit, en het hoeft er maar één te zijn, heb je er geen omkijken naar. De buurt is heel kindvriendelijk met op elke hoek een speeltuin en heel veel scholen bij elkaar. Er is een zwemschool in de buurt en er zijn veel naschoolse activiteiten.

“Achter de woning ligt een speelbuurtje waar geen auto’s komen. Als daar een ouder bij zit, en het hoeft er maar één te zijn, heb je er geen omkijken naar.”

De buurt heeft een Nextdoor-app, die goed werkt. Als iemand iets verdachts ziet, stuurt hij of zij meteen een bericht. Dit sluit goed aan op hoe Loubna de veiligheid in de buurt ervaart; ze vindt die app heel prettig. Inbraken worden er ook in gemeld. Zo krijg je echt een buurtgevoel.

Loubna bekijkt in een buurt eerst de scholen, de supermarkt en het groen. Voor de kinderen maar ook voor haarzelf en haar man. Mooi dat er voetbalvelden zijn waar haar zoon vrij kan spelen. Pubers hangen daar niet rond. Verderop ligt een skatecourt. Als je daar langs loopt voel je je ook niet onveilig, en dat geldt net zo voor de middelbare school aan de rand van de buurt. Hoofddorp heeft veel minder hangjongeren dan Amsterdam, zoveel minder dat ze haar eigenlijk nooit waren opgevallen. Bij de supermarkt en het winkelcentrum komen wel heel veel jongeren. Scholieren halen bijvoorbeeld pizza’s bij de Turkse winkel. Ze heeft één keer gehoord van een vervelende gebeurtenis bij een restaurant, met ingegooide ruiten; dit werd gedeeld in de app. Dat geeft haar toch een beetje zorgen voor als haar eigen kinderen gaan puberen. Je hoopt dat ze een tussenweg vinden tussen rondhangen en het gezinsleven. Eigenlijk moet je proberen om ze op die middenweg te krijgen.

Met cybercrime heeft ze weinig te maken. Eén keer was er iemand aan de deur die zei: "ik ben van Ziggo" en zich heel verdacht gedroeg. Hij deed dat bij verschillende mensen. Loubna heeft hem gelijk afgekapt en toen was hij weg. Het zijn kleine incidenten, maar je moet wel op je hoede zijn. De buurt is blijkbaar aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Maar dat maakt het gevoel van veiligheid niet meteen minder.

Het zou kunnen dat in Hoofddorpse wijken met meer jongeren wat meer onveiligheid gevoeld wordt. Maar dat weet ze eigenlijk niet, want ze komt er nauwelijks. Het eigen winkelcentrum van de buurt is in elk geval heel veilig.

“Ik maak me toch een beetje zorgen: als mijn eigen kinderen gaan puberen, hoop ik dat ze een weg vinden tussen rondhangen en het gezinsleven. Eigenlijk moet je ze op die middenweg krijgen.”

Dat ze als moslima in deze omgeving woont, heeft haar nooit last gegeven. Ze herinnert zich geen enkel geval van racisme. Langzaam komen er trouwens meer moslims in de buurt wonen. Als buren feestjes geven waarschuwen ze netjes, ook al heeft zij er zelf geen last van. Agenten en buurtcoaches is ze nooit tegengekomen, terwijl je die in Amsterdam overal zag. Het is mooi als het blijft zoals het nu is, maar het zou wel prettig zijn als zich een buurtcoach meldde bij de buurt. Dat geeft een nog beter gevoel. "Af en toe denk je wel eens aan de nachten dat je alleen thuis bent: wat moet je doen als er iets ernstigs gebeurt?"

Met Amsterdam is het echt een groot verschil, daar kom je drukte, hangjongeren tegen, meer types die je wel verdacht vindt. Gevaarlijke situaties, en op sommige plekken durf je ’s avonds niet te komen. Hoofddorp heeft dat niet, ook het centrum niet. Vanuit Amsterdam probeert ze ’s avonds toch altijd snel weer thuis te komen.

“Het zou wel prettig zijn als zich een buurtcoach meldde bij de buurt. dat geeft een nog beter gevoel.”