Groeiboek Overbos // Publicatie van twee jaar bottom-up proces

Sectie
Wonen
Erfgoed
Overbos
Gepubliceerd op

Het land telt vele naoorlogse wijken, zo ook Haarlemmermeer. Wat is de waarde van die wijken en hoe kunnen we de waarde versterken voor de toekomst, zodat ze hun rol kunnen blijven vervullen? Overbos is een specifiek voorbeeld van een naoorlogse wijk. De ogenschijnlijk simpele vraag die we hebben gesteld in het participatief proces en ontwerpend onderzoek, heeft generieke uitkomsten voor alle naoorlogse wijken van Nederland. Die hebben we gebundeld, zodat we de werkwijze en de uitkomsten ook buiten Haarlemmermeer kunnen inzetten en vertalen naar de lokale situatie.

Uitgaan van waarde is bepalend voor het proces en de uitkomst. De huidige generatie bewoners heeft met plezier in de wijk gewoond, vaak al sinds de oplevering. De bewoners zijn dragers van het narratief en het sociale netwerk. Zij kennen de wijk als geen ander. Op die basis hebben we geluisterd, benoemd, gewandeld, dialoog gevoerd, ontworpen en naar de toekomst gekeken. Is de wijk met de ontwerpkenmerken van de jaren ’80 het erfgoed van de toekomst? Als we de wijk kunnen versterken met kleinschalige ingrepen, kunnen we daarmee volgende generaties kans bieden op een leefbare woonwijk? Hoe kan leefbaarheid eruit zien?

In de publicatie 'Groeiboek Overbos' wordt twee jaar ontwerpend onderzoek en participatie vanuit een lokaal geworteld architectuurcentrum uiteengezet.