Kansenborden: Gericht op circulair en modulair bouwen

Sectie
Wonen
Ontwerpen
Gepubliceerd op

Wie heeft welke initiatieven? Waar liggen kansen op samenwerking? Wat zijn gewenste locaties en financieringsmodellen? Met Kansenborden, gericht op circulair en modulair bouwen: Small – Medium - Large is er binnen een avond een netwerk gecreëerd van initiatiefnemers, grondeigenaren, producenten, projectontwikkelaars geïnteresseerden en de gemeente.

Moderator Paul Bos
Moderator Paul Bos

Deze actieve sessie in het Oude Raadhuis werd gemodereerd door Paul Bos en is door Getekend Verslag vertaald in routes en concrete stappen op het Kansenbord Haarlemmermeer.**

Burgerinitiatief Circulair Wonen in Haarlemmermeer
Burgerinitiatief Circulair Wonen in Haarlemmermeer

Pitch 1

Burgerinitiatief Circulair Wonen in Haarlemmermeer wil mooi, betaalbaar en duurzaam wonen mogelijk maken voor starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren. Modulaire woningen tot 95m2 op private pachtgronden of in CPO. Kleiner wonen maar grootser leven.

Wens: samenwerking gemeente Beperkte grond: ook stedelijk/ stapelen Wens: inpasbaar in bestaande wijken Snippers grond: wie heeft ze? Wie: starters, gescheiden, economisch daklozen, enz. Is er een aantal mensen met behoefte tot zelfbouw? Oproep aan grondeigenaren die grond willen verpachten: Meld je bij !

Liberterra
Liberterra

Pitch 2

Mieke Elzenga sociaal werker en sociaal ondernemer zoekt vanuit LiberTerra Stolpboerderij boerderijen om in te zetten voor nieuwe inclusieve woonvormen, werk en scholing. Met focus op natuur en behoud van erfgoed.

Belangrijk: Global Goals Huidige systeem veroorzaakt leed en vraagt maatschappelijk geld Wens: grondeigenaar met min 1 ha - een kerngroep – budget Nodig: belang grondeigenaar, instap fee 20.000 tot 30.000 euro voor locatieonderzoek en omgevingsvergunningstraject Samenwerken met gemeente: win, win, win Focus op meer dan mensen met een probleem: Wisselende insteek, op maat, per locatie Winst? Er is een verdienmodel Lucratief? Per locatie beoordelen Periode exploitatie? Locatie Langedijk loopt 5 jaar en bestaat uit de koop van een huisje en huur van de grond, een voedselbos, sculpturen en recreatie. Oproep aan eigenaren van een locatie: Meld je bij !

AM en Finch
AM en Finch

Pitch 3

AM en Finch Buildings ontwikkelen een circulair en modulair wooncomplex van massief hout. In het complex komen 8 appartementen voor starters op de woningmarkt. Het project wordt gerealiseerd binnen de ambities van Wickevoort.

Starterswoningen Finch op locatie Cruquius Finch is van een groeiend materiaal: hout Zowel tijdelijk als permanent van aard Variatie in oppervlak 20-40 m2 Stapeling mogelijk op dit moment nog 7 lagen, hoger is in ontwikkeling Ook te gebruiken als optopping Natuur inclusief? Op vraag volgt actie Betaalbaar? 42m2 voor €110.000,- Finch voldoet aan bouwbesluit, Koel, leidingen in de vloer Uitdagingen: Er is bos in NL - geen verwerkende industrie. Kan productie regionaal worden georganiseerd?

Dorpen hebben behoefte aan leefbaarheid
On the Spot
On the Spot

Inventarisatie aan behoeften en initiatieven

Gezocht: een gemeente met ambitie Moreel besef: de nood is hoog – er zijn 40.000 daklozen in NL Deel je kennis! Onderzoeken en lessen leren van elkaar. Denk omgekeerd: wat wil de kudde van jou? Er zitten geen mazen in de wet. Regels willen omzeilen heeft geen zin, samenwerken met gemeente wel. Oude objecten zijn de moeite waard: koppel functies!

De zoektocht naar grond, geld, kennisdeling, beste bouwmethode, beste installatietechniek, samenwerking en bundeling van krachten gaat door.

Krachten gebundeld: Wie Wat Waar

Raakontwikkeling en Dirk Molenaar werken samen aan ontwikkeling van kunst, cultuur en wonen op Landgoed Kleine-Vennep, een nieuw type bedrijfsvoering op agrarisch erfgoed.

In samenwerking met de Provincie Noord-Holland loopt vanuit de gemeente Haarlemmermeer een onderzoek en experiment naar circulair en geluidadaptief bouwen. Kennisinstellingen als AMS Institute zijn hierbij betrokken.

Tijdens een 3-daagse Makathon begin april 2020 staan diverse cases over dit onderwerp centraal. Zestig jongeren van NOVA college, Inholland, Kaj Munk College werken met coaches aan de opgaven. Een samenwerking van NOVA, Inholland, KMC, gemeente, Podium voor Architectuur en C-Bèta.

Beeldend kunstenaar en ondernemer Anja werkt op haar locatie nabij park Zwanenburg aan ontwikkeling van haar museum (volgens bestemming) en ateliers vanuit volledige zelfbouw.


Volgende sessie Kansenborden:

September 2020, Zwanenburg