Foto: Theo Baart

Op Safari door de MRA: Knooppuntontwikkeling Zaancorridor

Sectie
Theo Baart
MRA
Gepubliceerd op

Hoe kunnen we de MRA opgaven en de kansen formuleren? Safari 2 voerde ons langs de verschillende stadia van uitvoering en verschillende typeringen van knooppuntontwikkeling Zaancorridor.

In samenwerking met fotograaf Theo Baart organiseerden we in 2018 al een Safari door de MRA gericht op Datacenters. Safari 2 voerde ons langs de verschillende stadia van uitvoering en verschillende typeringen van knooppuntontwikkeling Zaancorridor. Ijdens de Safari's worden ter plaatse de resultaten van het beleid en de perongeluksfactor benoemd, vanuit introducties door Theo Baart.

‘Hoe kunnen we de MRA opgaven en de kansen formuleren?’

Deze keer ging de aandacht uit naar Zaandijk Zaanse Schans, de uitdagingen rondom spoorse doorsnijdingen bij het station en de invloed van de fabriek op deze route. We reisden door naar Wormerveer als landschapspoort en sloten af met het overall plan knooppunten.

Foto: Theo Baart

Een diversiteit aan inleidingen en toelichtingen werden gegeven door:

  • Theo Baart - Fotograaf
  • Ton Bossink - Projectleider Omgevingsvisie NH2050 PNH
  • Jeroen Ruitenbeek - Palmbout Urban Landscapes, supervisor MAAK. Midden o.a. Zaandijk Zaanse Schans
  • Paul Chorus - Beleidsadviseur PNH over programma OV-knooppunten / Maak plaats
  • Milko Buter - Visiespecialist Stedelijke Ontwikkeling Zaanstad

Publicist en filosoof Pieter Hoexum, reisde als vaste verslaglegger mee. Lees hier zijn reisverslag.

Foto: Theo Baart

Aanleiding

Theo Baart werkt aan een visuele vertaling van alle grote ruimtelijke thema’s in de MRA zoals de energietransitie, de woningbouwopgave en de klimaatadaptatie op het niveau van het maaiveld: welke plekken gaan binnen afzienbare tijd ingrijpend verandering en welke plekken kunnen niet veranderen door een claim op een hoger schaalniveau? Wat is nog lokaal aan ontwikkelingen die bijna allemaal een regionale en soms zelfs een nationale en globale component kennen?

Station Zaandam, Foto: Theo Baart

Voor wie

Een door ons zorgvuldig samengestelde lijst van experts uit de regio ontvangen voor iedere Safari een persoonlijke uitnodiging. Daarbij maken we onderscheid tussen een vast kernteam dat deelneemt aan alle Safari’s en een fluïde schil deelnemers per Safari om de vaste kern heen, met een maximum van 23 deelnemers. Voor beleidsmakers, ontwerpers, adviseurs, water-, land- en ruimtemakers en wie dwars door sectoren heen willen denken.