Foto: Loek van Vliet
Polderlintportret bekijk alle Processen

Kees van der Veer

Sectie
Erfgoed
Polderlintportretten
Gesprekken
Participatie
Gepubliceerd op

Kees van der Veer is Polderfotograaf en woont sinds de jaren '70 in Haarlemmermeer. Wat maakt de polder met de linten zo bijzonder?

In 1974 ben ik in Graan voor Visch komen wonen aan de buitenkant, in een flatgebouwtje met tuin en veel zon, korenvelden en boerderijen. Het was landelijk wonen. Afkomstig uit de kop van Noord-Holland was ik gewend aan een landelijke omgeving. Mijn vrouw komt uit Amsterdam en was dit niet gewend. Later is de wijk Graan voor Visch gaan uitbreiden en zijn we verhuisd naar een woning in de wijk Bornholm. Dat was in 1981 en in 2016 hebben we de overstap gemaakt naar een flat aan het Burgemeester van Stamplein. Een goede stap, naar het centrum met veel voorzieningen en drukte. Haarlemmermeer is mijn fotografisch werkterrein geworden, belangeloos, voor de gemeente Haarlemmermeer, Podium voor Architectuur, Historisch Museum De Cruquius, Spaarne Gasthuis en Hospice Bardo.

Kees van der Veer
Kees van der Veer

Ik wandel veel door Haarlemmermeer, er zijn veel locaties die ik heel prettig vind. De mooiste liggen ten zuiden van Nieuw Vennep, richting Abbenes en Kaagdorp, omdat dit nog de originele Haarlemmermeer is. Voor de rest is er wel heel veel veranderd. Niet direct in mijn nadeel, naast landschapsfotografie hou ik ook van architectuurfotografie. Gebouwen zijn mooi om te fotograferen.

De drie Calatravabruggen heb ik nooit zo goed begrepen. Als het bij één was gebleven aan de Bennebroekerweg Nieuw Vennep en de Verbinding zou hebben geheten, was dat nog wel een goede optie geweest. De verbinding Hoofddorp en Nieuw-Vennep, want deze twee plaatsen zijn niet altijd ‘vrienden’. Deze drie bruggen zijn een beetje te groot en overbodig over zo’n sloot. Geeft dit een meerwaarde aan Haarlemmermeer?

‘Open stukken in het landschap moeten blijven, niet alleen voor recreatie maar ook voor het landschap zelf.’

Op bovenstaande vermelding van locatie aan de Hoofdweg zouden eerst allemaal kantoren komen op het terrein van De President. Nu gaat men er een woonwijk van maken; Lincolnpark. Dat hotel tegenover De Meerkerk aan de Bennebroekerweg midden in het landschap is een rare keuze. Horizonvervuiling. Het zou goed zijn als er iets herkenbaar blijft. Er moeten open stukken blijven in het landschap, niet alleen voor recreatie maar ook voor het landschap zelf. De boerderijen tonen de tijd die is geweest.

Ontwikkelingen hou je niet tegen, dat is prima. Op een gegeven moment is het ook volgebouwd. Haarlemmermeer is het buitenverblijf van Amsterdam. Het agrarisch bedrijf stelt hier niet zo veel meer voor, er is al heel veel land opgegeven aan woonwijken en kantorenparkenen aan Schiphol. Langzamerhand verstedelijkt het gebied en wie ben ik om te zeggen dat dat niet mag?

Alles moet groot zijn. In Tudorpark staan kasten van huizen. Kinderen willen een eigen kamer, dat is de tijdgeest. De mensen worden allemaal ouder, en later als de kinderen de deur uit zijn, wordt het huis te groot en wil men kleiner wonen. Daar moeten ook weer woningen voor worden gebouwd. Nu is een flat in het centrum in trek. Dus het centrum wordt volgebouwd zoals Hydepark in Beukenhorst met veel woonlagen. Op deze locatie waar eerst leegstaande kantoorpanden stonden is dit wel een mooi alternatief. We moeten niet alle buitenwijken voorzien van dit bouwtype woonwijken, een enkele is genoeg. Het is wel mooi als er ook laagbouw blijft, een mensenstal van 14 of 16 lagen is niet persé een aanwinst. s het nodig leegstaande gebouwen te slopen? Opknappen was goedgeweest in Hoofddorp. Er zijn prachtige panden afgebroken, dat is jammer want het centrum heeft nu geen karakter meer. Ik hoef niet terug naar het verleden, maar oude gebouwen hadden meer sfeer aan het dorp gegeven. Herkenbaarheid.

Calatravabrug
Calatravabrug

Wat zijn de kansen?

Op een gegeven moment moet je een bouwstop creëren om bepaalde locaties veilig te stellen en te zeggen ‘het is genoeg’. Je moet dat lef hebben. De gemeente kan bepalen,dat als je een tuin hebt, een groot gedeelte van de tuin groen moet zijn. Je helpt de natuur ermee. Misschien is het verstandig bebouwing te concentreren en gemeenschappelijke tuinen met veel groen aan te leggen, zoals de brinken. En het lint bij Nieuw Vennep moet open blijven. Dat is echt typisch Haarlemmermeer; het is goed om dat te bewaren. De polderwegen zijn druk en niet berekend op het vele verkeer. Lange rechte polderwegen zijn uitdagend om hard te rijden. Ga niet teveel met grote toegangswegen werken. Laat het maar zoals het is.

Beleving & persoonlijk

Als ik zou mogen dromen zou ik willen dat het was zoals een aantal jaren terug. Alles had een meer open karakter. Stedelijkheid met de voorzieningen maar met behoud van het open landschap heeft mijn voorkeur. Al die locaties die er fijn uitzien worden volgebouwd: zoals bij Turfspoor en een nieuwe wijk bij Lisserbroek en tussen Nieuw-Vennep en Beinsdorp. Het is wel zo dat iedereen moet kunnen wonen maar het wordt wel erg vol in de polder.

Kees van der Veer is polderfotograaf en een continue factor van fotografische archivering van Haarlemmermeer