Makathon Circulair Maken bekijk alle LIDM

Dag 3 // De pitch

Sectie
Leren
Erfgoed
Ontwerpen
Leren in de Metropo(o)lder
Rijsenhout
Doen
Makathon

De derde en laatste dag van de Makathon stond in het teken van de eindpresentatie.
Het prototype en de maquette werden afgemaakt. En na een pitch-training gaat team aan de slag met het voorbereiden van hun eindpresentatie, de pitch. Het is altijd een kunst voor teams om in 3 minuten tijd een mooi verhaal neer te zetten dat vertelt over de gekozen uitdaging en de oplossing die men hiervoor bedacht heeft. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. De spanning loopt op, de teams worden zenuwachtig en de druk om een goede presentatie neer te zetten wordt groter. Allemaal gezonde spanning.

Omdat je in een pitch van 3 minuten niet alles kan laten zien of vertellen, loopt de jury voorafgaand aan de presentaties alvast langs bij de teams. De teams kunnen dan vooral meer vertellen over de oplossing en hoe die tot stand is gekomen en zij kunnen vooral laten zien hoe de oplossing werkt. De jury krijgt zo al een indruk van het team en de oplossing die het team gemaakt heeft.

Jury

De jury heeft niet beoordeelt maar feedback geven. Bij deze manier van denken, ontwerpen en maken hoort een andere manier van beoordelen. De jury geeft feedback en kijkt vanuit de vragen zelf ook op een nieuwe manier naar circulair maken en erfgoed.

Centrale vragen en aspecten in de feedback zijn:

Wat wil de natuur/het landschap?

Wat wil het Fort?

Wat wil het materiaal?

Wat wil de samenleving?

Wat wil de toekomst?

De juryleden waren:

Wethouder Mariëtte Sedee-Schuitemaker – Vastgoed, grootschalig groen en recreatie

Julian van de Linde – Academie van Bouwkunst Amsterdam

Maurits van Putten – Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Janneke Tjebbes – Stuurgroep Bouw Academie Amsterdam,Gemeente Amsterdam

Ernst Dobber – Opleidingsmanager Nova College

Na rijp beraad werd niet zozeer een winnaar uitgeroepen, maar heeft de jury haar feedback gegeven over de oplossingen van alle teams. Het resultaat van ieder team wordt tentoongesteld op de tentoonstelling in Cpunt. En samen met de deelnemende scholen worden drie oplossingen door studenten verder uitgewerkt met als doel dat de oplossingen daadwerkelijk in het landschap van het Fort bij Aalsmeer komen te staan.

Deze Makathon was een succes. Door het ontbreken van ego bij allebetrokkenen. Niet de mens, maar het landschap stond centraal. Dit kwam door de kernvraag: Wat wil het landschap?”